Mikor legyél vállalkozó?

 




Mikor?

Erre a kérdésre több szempontból is lehet válaszolni, megpróbálom végig gondolni :)

Ha olthatatlan vágyat érzel, erőt!

Alapesetben feltételezem, hogy az ötlet adott erőt. A terveid megvalósítása nem lesz könnyű. Akár átmeneti időre, akár életcélként tekintesz a a vállalkozói létre, vannak ezentúl figyelembe vehető kérdések. 

Ha a kérdések után, az üzleti terv végén mégsem vágsz bele, az is egy bölcs döntés és rendben van! 

Az idő pénz! Járj utána és dönts!

1., Üzleti terv nélkül ne vállalkozz!

2., Ha kényszerben vagy, ne érezd magad kényszerbe! A kényszer vállalkozás idegtépő! Készíts üzleti tervet, ami megnyugtat és a tisztánlátás boldog mámorában tervezhetsz tovább, indulhatsz el

3., Az üzleti terv azt is megmutatja, hogy anyagilag mikor és mennyit tudsz keresni! Mennyi jövedelmed lehet belőle! pl: Mikor térülnek meg a befektetéseid.

4., Szerintem, ha egy jó állással, akár vezetői beosztás elérésével megkereshető fizetés legalább kétszeresét nem tudod kivenni a vállalkozásból, akkor ne vállalkozz! Természetesen ugyan annyi munkaóra befektetéssel és hasonló költségek mellett pl: utazás, lakásbérlés stb.

5., Aki vállalkozásra gondol, az általában a szabadságot, sok pénzt és az önmegvalósítást látja benne.  Az üzleti terv az is megmutatja, hogy mennyi munkával/szabadsággal, mennyi pénzed lehet és az ötleted mennyire piacképes!

6., Az idő így is és úgy is elmegy! Egy karrier felépítése 3-5 év, de egy stabil vállalkozás is pont ennyi időbe telik! Stabil= túl élt pár mélypontot, a piac visszaigazolta szükségét, vannak visszajáró vevőid és a kapcsolati hálód önnövekedő! Nyugati filozófia, de hasznos években gondolkodni! A költségek,  bevételek és reklámok tekintetében a 12 hónap nem egyforma. 

7., Vannak anyagi feltételei is, habár erre van több megoldás. Ha nem élsz egyedül, akkor azt javaslom, hogy egy családban egy időben az egyik fél indítson vállalkozást, a másik félnek legyen stabil fix havi jövedelme. Itt nem csak férj-feleségről lehet szó, hanem anya-apai segítség is lehet. Ha egyedül élsz,  és nem várható nagycsaládi támogatás, akkor a legmegfelelőbb ezt munka mellett, elindítani, ami strapás, de valamiből élni kell közben. Az üzleti terv megmutatja, hogy mennyit kell beleinvesztálnod a vállalkozásodba, az első évre mennyi tartalék tőkével kell rendelkezned. 

8., minden lista bővíthető személyre szabva...

Üzleti Terv Mentor




Megjegyzések