Van élet pszichológus nélkül?



Volt, van és lesz!

"Dobd el a rokonokat, nagymamát, nagynénit, anyát, apát, nővért és bátyust!

Ők nem tudhatják, ők ósdik, ők nem ebben a korban élnek, ők lemaradtak és mit tudhatnak ők?!"- ez a trendi?

Hát, szerintem sok mindent tudhatnak! Mindnek van legalább annyi év tapasztalata, ahány éves! Miért is ne hallgatnám meg őket? Miben változott az emberi egyed az elmúlt évezredek során? 

Szerintem semmiben! Szerkezetileg, biztos, hogy semmiben. Gondolkodásában valószínűleg bonyolultabb lett! Érzelmileg talán a gondolatisága miatt érzékenyebb. 

Modern korunk azt mondja fogadj piszhológust!

Ezzel 26 éve találkoztam először, amikor Amerika földjére léptem. Ott egy átlag embernek volt pszichológusa és csontkovácsa, járt valamiféle közösségbe. Party-zott, sokat dolgozott, ezért volt minden, amit csak kívánt!

Vagy talán semmi sem változott, csak többen beszélnek róla, többen várják kintről/mástól a segítséget vagy a megoldást? Vagy csak a modern kor vívmányai több csatornát biztosítanak, ahol kibeszélhetjük a bajainkat, kiadhatjuk dühünket, közzé tehetjük boldogságunkat, és fürödhetünk a virtuális világban? Vagy csak a modern korra fogjuk, hogy ma már semmi nem olyan egyszerű? Kitől is nem egyszerű? Ki gondolta vagy gondolja, hogy bonyolultabb? Az egyed! Senki más!

Mindig voltak emberi kapcsolatokat érintő események. Szerelem, betegség, bánat és halál. Az emberi élet velejárója. Elkerülhetetlen. Hiába is vagyunk modern korban, nem vagyunk mi magunk másak.

Pszichológus helyett, talán Anyu, vagy a Nagyi is tud segíteni. Talán Apu, vagy a Nagyapa is tud jó tanácsot adni. Jót, egyszerűt és velőset! Talán ők tudnak szeretettel, igazán személyre szabott segítséget adni. Ki ismerhet téged a legjobban, ha nem Ő?

Szerinted, ő nem ismer? Jobban, mint gondolnád. Érezte rezdülésed, mielőtt levegőt vettél volna, érezte szívverésed mielőtt a napvilágot megláttad volna...

Kívánok neked szerető és gondoskodó szülőket, nagyszülőket!

Egy próbát megér!

Kérdezd meg őket!


Megjegyzések