Bérlakásban-bérélet

 


A nagy magyar felfogásnak ez az elmélet ellentmond, idővel másképpen is tudja látni az ember a helyzetet.

A szocializmusban épp úgy mint a kapitalizmusban, divatja volt és van a bérlakásnak. Én magam soha nem laktam ilyenben, de a lényegét most értettem meg. 

Tiszta, előítélet nélküli gondolkozást igényelnek a következő sorok.

Mi történik velünk?  Megszületünk, felnevelnek, iskolákat végzünk, szakmánk/hivatásunk lesz, majd kezdődik a nagybetűs élet. Élet, munka, család, gyerek. Mindehhez valahol tábort illik verni. 

Hitel, vagy bérlakás? 

Sokan választják a hitelt! Mert az mégis csak saját! Lesz, 30 év múlva! Addig pedig fizeted, havonta. Meg vagy kötve! Ez nem kérdés annak aki nem vágyik szabad mozgásra, változásra. De ha költöznél nem teheted, mert tutti bukóval szállsz ki a hitelből. A szockó nagy vívmánya a csere fogalma szinte kihalt üzleti modell. Tehát újabb hitel, az új helyen, ahol új állásban ismét elkötelezed magad hosszú évekre. Természetesen nagy lakásban/házban, hogy a gyerekeknek is legyen saját külön szobájuk! Amiből jobb esetbe kirepülnek közel a hitel felénél, Te pedig fizetheted az óriási kecóra a havi törlesztőt, mert nekik nem fog kelleni a ház. Mint tudjuk a családi ház soha nincs készen, javítani, festeni, cserélni mindig kell valamit. A gyerekek nagyon ritkán lakják a szülök után is ugyanazt azt az ingatlant. A lakásban a szomszédokat nem tudod megválogatni és a lift is néha besz@rik. Anya-Apa miért nem adod el?- kérdezik a gyerekek. Kiszállni másodszor és bukni ismét egy vagyont a hitelen!? Már hallani sem akarod! Így kinyögöd a hitelt, gyereknek már csak a hátát látod, ha néha külföldről hazatér és megveregeti a vállad, hogy "ne búsulj karácsonykor is jövök". 

Aztán van a másik eset ebben a körben, amikor a gyerek nem repül ki, mert a fészek nagyon kényelmes, koszt-kvartély adott, ősök nyögik a hitelt. 

Harmadik eset, ha minden szuper! Akkor te veregesd meg a saját vállad, hogy szuper szülő vagy és szuper gyereket neveltél. Elment, de közel van :) 

Mi lenne ha a Madármama minden fiókának építene egy fészket? Vajon kirepülnének, vagy maradnának Mama szárnyai alatt?

Bérlakás

Szabadság, szerelem és kötetlenség. Ott és addig lehetsz amíg nem kell festeni, vagy a szomszéd elfogadható. Ha nem tetszik, már léphetsz is. Jah, új állás az ország túloldalán, vagy külföldre mennél a gyerek után? Nem számít, indulhatunk.  Köszi, hallom, dehát a gyerekek iskolába járnak? Így van! Iskola máshol is van! 6-8 évről van szó, hiszen az általános után úgyis új közösségbe kerül. A hiteled pedig 20-30 év! Bérelni pedig általában évente lehet, új helyen. Gyakorlatilag a lakás/ház fenntartása sem a Te költséged, a felújítás nem a Te gondod. 

A nagy kérdés, hogy mi lesz veled ha megöregszel? Semmi. 

Ha kifizetted a hitel, élhetsz egy nagy lakásban/házban. vagy eladod és a különbözet feléled, vagy kidobod az ablakon, vagy a gyerekeknek adod, vagy azt teszel vele mait csak szeretnél, hiszen a tied. Gyakorlatilag előtakarékoskodtál. Ingatlanba fektetted, amiből most talán kinyerheted a pénzt.

Ha béreltél, a nyugdíjból is lehet bérelni, és mielőtt leharapnád a fejem, gondolkozz el azon amit írtam. 40 évig dolgoztál! Ne csak keresd a pénzt, hanem találd is meg, azt kívánom! Ha nem gondoskodtál magadról, akkor ne várd el mástól. Igen, az államtól sem! Hiszen ami nem a te zsebedben van, az nincs! Éljen a dunyha! Az alaptörvény már rendelkezett a gyerekek kötelezettségéről, amit persze nem lehet kierőszakolni, tehát gondoskodj magadról!

Vagy fogsz egy gazdag társat, akivel élsz ahogy és ameddig, a léc ott rezeg alattad minden pillanatban!





Megjegyzések