Itt nem találsz semmit!


Sok verzió van egy témára. Divat tanácsot adni, divat megmondani és divat beleszólni. Igyekszem ezt kerülni, ezért úgy érzem le kell írjam, hogy én nem adok "tanácsot". Ha valaki a klienseim közül elmeséli a történetét és /vagy kikéri a véleményem, csak a saját tapasztalaimra hivatkozva tudok véleményt adni. A végső döntés nem az én kezemben van! Mivel nincs idő önmagunkra sem, ezért a "kibeszélés" felold egy olyan megrekedést a személyben, amivel saját maga megtalálja a megoldást. A hangos gondolkodás esete, néhány gondolatindító kérdéssel segítve. "Rájöttem" a saját életutamban sok mindenre, amit azért osztok meg, hogy segítsek neked a saját tapasztalaimmal a gondolkodásban, a megoldásban. 
 

Eljön egy idő az ember életében, - de ha valakinek nem jön, az sem baj - amikor rájön, hogy nincs törvény. Nincs szabály, nincs dogma. Sőt, nincs baj, nincs gyötrelem, nincs beleragadás sem. Minden csak a saját fejünkben létezik, ezt programoztuk be magunknak. Vagy esetleg más, de a lényeg, hogy hagytunk betölteni a fejünkbe egy szabályrendszert, mint társadalmi/környezeti elvárás. Ebből kialakult a megfelelési kényszer, mások iránti elvárások és a sorból kilógók megítélése/ítélkezése. Mivel a szabály nem egyénre szabott, ezért a személyre szabott elégedetlenkedés is megjelenik ("nem tetszik" esete). 

Ebben élünk. Ki így, vagy úgy. Ahhoz, hogy szabadnak érezhessük magunkat, ezt a szabályrendszert számunkra elfogadható formára kell szabni gondolatainkkal. Egy folyamatos játék. De csak játék, és nem más! 

Pillanatok vannak! Az egész élet pillanatok sorozata. Mivel az élet nem egyetlen pillanat, hanem egy sorozat, ezért állandó változásnak van kitéve. A változás pedig határtalan lehetőségek kihasználását adhatja.

Így én úgy gondolom, hogy az életben egyetlen feladatom van, hogy JÓL ÉREZZEM MAGAM! Az én normáim szerint, érezzem jól magam!

Ez az én meggyőződésem. De mivel látom, hogy az emberek szerencsére nem egyformák, ezért ha Te más normáival mérve "nem érzed jól magad", de a saját normáidnak megfelelő, akkor NE változz meg!

Nem kell azért megváltoznod, mert valakinek valamit másik módszerrel sikerült elérni, amire Te is vágysz. Szerintem a Te személyre szabott módszered is megvan. De ha elhiszed a látott módszernek a működését, nálad is működni fog. Ehhez azonban teljes hasonulás kell. Ha nincs teljes hasonulás, más lehet az eredmény. 

A hit, az egyetértés, az azonosulás régi változataként is említhető. Habár más szó, ezért az értelmében is van némi különbség:)

Hozzáteszem a  HITnek nagyon fontos szerepe lehet az  életben. Hit nélkül űr uralkodik, akár egyedül vagy akár párkapcsolatban. Tapasztalatom szerint a hit, az a bizonyos esszencia, éltető erő, húzó erő, ami értelmet ad a napoknak, munkában és családban is. 

Gondolj bele, milyen lenne úgy élni, hogy nincs hit benned, nincs semmi célzott hit? Felkelsz és csak csinálod a semmit? Élsz, mint egy élettelen? A tested automata funkcióit szerencsére nem tudod leállítani, amik kényszerítenek evésre, ivásra stb. De mi lenne, ha egy nap semmit nem tennél, semmilyen gondolataid nem lennének, amik mint célzott hitbeli cselekvés ne jelenne meg? Akár csak egy olyan, hogy kinyitom az ajtót, mert hiszem, hogy ki tudom nyitni az ajtót?

A Korona c. filmsorozatból idézek, mely a napokban megerősített a saját elméletemben, azaz úgy látom ez másnál is előfordult ilyen formában:

"Találj magadban hitet, az segít, nem csupán segít, az minden!" Alice Hercegnő
...
"Ön mit gondol Uram? - Esperes
-Én? Máris kifejtem. Még sosem hallottam ennyi önsajnálattól csöpögő badarságot. Csak fel kéne állniuk, kimenni a nagyvilágba és végre cselekedni is valamit, hiszen ezért olyan elveszettek mindnyájan. Hiszek abban, hogy él az ösztön minden férfiban, hogy jelet hagyjon. A tettek határoznak meg minket, nem a panaszkodás, az ücsörögés, a gondolkodás és a fecsegés. 
Hadd kérdezzek valamit! Gondolják, hogy azok az űrhajósok olyan katatónok mint Önök? Dehogy is! Őket lefoglalja, hogy elérjenek valami bámulatosat, és ezért van az, hogy egyek a világgal. Egyek az Istenükkel és boldogok. Ez a tanácsom, vegyék példának a tettek embereit: Armstrongot, Oldrint, Collinst! Ők megkapták mind a csillagos jelest, mert tudnak minden választ. Nem egy rakás köldök bámuló vesztest, akik megfertőzik egymást búskomorságukkal. Ha végre cselekdnének is, kezdhetnék azzal, hogy feltakarítanak..." Fülöp herceg
...      
"Nem is volt konkrét pillanat amikor kezdődött. Inkább fokozatosan fejlődött ki. Szinte cseppenként nőtt a kétség, az utálat, a keserűség és szorongás. A körülöttem élők észrevették az ingerültségemet, ugyan, hisz nincs ebben semmi új, általában zsémbes természet vagyok. De még jómagam is kénytelen vagyok elismerni, hogy ez több. Ráadásul ott van a  szinte féltékeny megszállottság az űrhajósok diadala iránt. Túlzásba viszem a testedzést, képtelen vagyok nyugalmat lelni, elégedettséget, örömöt. És ezen tünetek alapján nem kell zseninek lenni, hogy észrevegyük, hogy pofon vágott nagy erővel a ...hiszen még ki sem tudom mondani, hogy milyen nagy krízis ez... szóval a válság. És természetesen olvasunk, hallunk arról, hogy mások átélték, és mi ismerős megoldásokat keresünk, a megszokottakhoz menekülünk, hogy azzal dobjuk fel magunkat. Valamit hajlandó vagyok itt bevallani és némelyiket nem illene.
Az Anyám meghalt nem rég. Ő meglátta, bennem az űrt. Ez jó kifejezés. Az ŰRT, feltűnt neki, hogy valami hiányzik a legifjabb gyermekéből, az egyetlen fiából, a HIT!
Hol van a hited? - kérdezte
Most eljöttem, hogy beismerjem, elvesztettem. És nélküle mi marad? A magány, és üresség és az elégedetlenség, vagy amikor eljutunk a Holdra nem találunk mást, csak a kísértő sivárságot, a baljós csöndet, a kormorságot. Ilyen, hit nélkül élni. Ennek ellentéte a csoda, az eksztázis az Isteni teremtés csodája, az Úr terve és célja.
Hogy mit is akarok ezzel?
Csak elmondani, hogy a problémánkra való megoldást úgy vélem nem lehet a rakéta forradalmisága, sem a tudomány, technológia, sem a bátorság. Nem ...a válasz itt van, vagy itt, vagy bárhol is rejlik a hit (a mellkasára és testére mutatva).
Én meg, Esperes, kigúnyoltam Önöket azért, amiért ezen szegény megrekedt elveszett lelkekkel,  próbálnak elérni valamit itt a Szent György házban. Rájöttem, hogy tisztelem Önöket, és csodálom, és sokban hozzájárult a kétségbe esés ahhoz, hogy azt mondjam itt: Segítség! Segítsenek!
És bevallom, míg a 3 űrhajós megérdemli dícséretünket és tiszteletünket hősiességükért, ijesztőbb volt eljönni Önök elé, mintha fellőttek volna egy rakétával." 
Fülöp herceg - a Korona c. sorozat 3. évad. 7. rész.

Az élethez nincs használati útmutató. Bármit is gondolsz, bármit is olvasol, mindig lesz egy másik módszer, egy másik siker sztori. Nincs senkinek a zsebében a bölcsek köve, mindenkinek más lesz a jó. Az élet mindenkinek egyedi felfedező túra, a fényt keressük mind, egy életen át. Keresve a kiutat, a megoldást, közben uralni akarjuk a felbecsülhetetlent és a mérhetetlent. Ne felejtsd el, valakinek mindig háttal állsz, nem lehet mindenkinek megfelelni, nem lehet mindenkinek utat mutatni és nem lehet mindenkit követni, de bárkitől lehet tanulni bármit.

Játssz, nevess, szeress! 

Megjegyzések